Aller au contenu principal
23 février 2021

Is het zelfstandig statuut een mogelijke uitweg voor ervaren kennismedewerkers?

België heeft zich tijdelijk volledig afgesloten in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.

Deze strenge maatregel bracht een zekere vorm van bredere reflectie over de maatschappij met zich mee, over WC-papier tekorten, hamsterwoede, politieke steekspelletjes die sommige blijkbaar niet kunnen laten, de verminderde vervuiling, het klimaat, steun aan vliegtuigmaatschappijen of kleine HORECA zaken, dalende beursindexen en -koersen, en ja, misschien zelfs twijfels over het kapitalisme an sich, met haar inherente consumptie-verplichting en eindeloze groeiverwachtingen.

Op een meer persoonlijk niveau, gebruiken sommigen deze wereldwijde meditatieve maand maart (‘MMM’) om hun eigen professionele toekomst van dichtbij te beschouwen.

Stel, je bent actief als kennismedewerker in dienstverband met 10 tot 20 jaar ervaring achter de rug, expert geworden in je eigen vakgebied.

Maken we ter illustratie de volgende drie verzamelingen op:

  • taken waar je goed in bent
  • waarvoor je (degelijk) wordt betaald
  • wat je graag doet

De groene intersectie van deze drie verzamelingen is je ideale plek!

werk ideale intersectiegouden kooi intersectie

De beruchte en beroemde “gouden kooi” is de intersectie tussen waar je goed in bent en waarvoor je goed betaald wordt, maar zonder dat je het (nog) graag doet.

Weinig of geen appreciatie, lastige interacties met collega’s en managers, lange dagen, onproductieve meetings, … vul het zelf maar in. Kortom, bore-out uit een doelloze onderwaardering of burn-out uit een volledige overwerkte situatie staan om de hoek, klaar om toe te slaan.

In dat geval voel je je aan het einde van een doodlopende straat en overweeg je misschien als uitweg de stap te zetten naar een zelfstandig statuut. Maar kiezen voor een zelfstandige toekomst is een moeilijke keuze, des te meer vandaag in deze merkwaardige tijden.

De onwetendheid, schrik voor het onbekende en angst voor inkomstenverlies zijn diep ingeworteld: Wat staat je te wachten? Welke stappen neem je best? Ga je voldoende inkomen overhouden om je huidige levensstijl aan te houden? Wat doe je tijdens onverwachte crisismaanden?

Ondanks je zoektocht naar informatie en antwoorden heb je geen of onvoldoende zekerheid gevonden of deze zelfstandige piste wel degelijk iets is voor jou. Je woelt en wroet in je eigen overwegingsperiode. Tenzij je op een gegeven moment een “gouden handdruk” krijgt, is het ontsnappen uit je “gouden kooi” geen makkelijke opdracht!

Laat je niets wijsmaken, niet iedereen is gemaakt om als zelfstandige door het leven te gaan. Niet iedereen is bereid de nodige opofferingen en attitudewijzigingen door te voeren, de mouwen op te rollen. Niet alles is rooskleurig. Durf de realiteit onder ogen te kijken, wees eerlijk in je eigen introspectie van sterke en zwakke punten. Heb moed om je vakkennis in alle eerlijkheid in te schatten, om jezelf de juiste vragen te stellen.

Zelf heb ik de grote stap gezet op 8 augustus 2008, één maand vóór de laatste financiële crisis. Over de jaren heen zijn het sindsdien ups-and-downs geweest, opeenvolgende magere en vette periodes, onverwachte situaties (waaronder nu dus ook een pandemie).

 

Was het op sommige momenten moeilijk? Ja.

Zou ik het opnieuw doen? Jazeker, ik teken direct met mijn twee handen.

Waarom? In mijn geval bracht het zelfstandig statuut me het juiste evenwicht dat ik op dat moment zocht vanuit familiaal en persoonlijk perspectief. Aanvullend was en is het nog steeds een verrijkende leerperiode, op tal van vlakken. Ik heb zoveel bijgeleerd, zoveel meegemaakt, en het is nog niet gedaan.

 

Is vandaag het beste moment om de overstap te realiseren? Waarschijnlijk niet, want de markt voor zelfstandige experten zal mijns inziens de komende weken en maanden zeer, zeer flauw zijn. Afwachten en jezelf goed voorbereiden lijkt me meer aangewezen. Tijdelijke crisismomenten zal je altijd meemaken. Deze COVID-19 crisis is niet anders, het zal op een gegeven dag ook voorbij zijn, in april, mei, juni of oktober. Crisissen kan je hoe dan ook niet vermijden, wees dus zen en leg voldoende cash reserves aan ter overbrugging. Wanneer de crisis dan voorbij is, sta paraat, klaar om kort op de bal te springen van alle nieuwe opportuniteiten die zich zullen aanbieden.

Kiezen voor een zelfstandig statuut komt erop neer om “ervoor te gaan” zonder dat je de zekerheid hebt over alle mogelijke implicaties.

Wees professioneel, wees doordacht, niet te naïef, en focus je handelingen en investeringen op het aanleren van de juiste stappen, diegene die je de meeste kans op succes geven in je nieuw leven. Je eigen weg zal pas duidelijk worden wanneer je deze bewandelt, wanneer je links beslist te gaan in plaats van rechts, en vice versa.

Ik wens je een goede en leerrijke reis!

 

Voor de personen die professioneel vastgelopen zijn aan het einde van een doodlopende straat, is het kiezen voor zelfstandig ondernemerschap een zeer moeilijke keuze door de schrik voor het onbekende en de angst voor inkomstenverlies. Ondanks alle aanwezige informatie, hebben ze nog geen zekerheid gevonden of dit hun uitweg is. Martin van Wunnik toont je een eerlijke spiegel voor ogen en geeft antwoorden op je onwetendheid. Hierdoor sta je dus niet meer alleen voor deze moeilijke keuze, je zal meer op de hoogte zijn van wat je te wachten staat als zelfstandige, externe expert(e).

Stuur me (in alle discretie!) een bericht via mijn website, een LinkedIn bericht of een whatsapp of sms boodschap op 0475/96.95.91 met je vraag.

Voor meer informatie, bezoek mijn website: https://www.martinvanwunnik.be