Overslaan en naar de inhoud gaan
25 november 2015

Fast close dankzij aangepaste structuren

Agfa HealthCare sluit af op werkdag 8 in plaats van werkdag 13, doet dat 98% accuraat en discussieert niet meer over de cijfers.

Het klassiek verhaal van een patchwork van verschillende systemen en procedures was tot aan de aanvang van de 21e eeuw ook geldig voor Agfa HealthCare. Tussen 2000 en 2012 stapte daarom iedereen eerst over naar één globaal SAP-systeem, en werden vervolgens de organisatiestructuur en werkwijze geoptimaliseerd. Het ultieme doel was het stroomlijnen en verbeteren van de periodieke financiële rapportering.

Het oude beursgenoteerde Agfa-Gevaert Group (Mortsel, 1867) bestaat inmiddels uit drie divisies: Agfa HealthCare, Agfa Graphics en Agfa Speciality Products. Deze drie realiseerden met 11.000 medewerkers een omzet van 2,62 miljard euro (2014).

Binnen die groep groeide ook binnen Agfa HealthCare een mix aan ondersteunende ERP- en boekhoudsystemen en een veertigtal lokale entiteiten gedroeg zich ook sterk onafhankelijk. De enige interacties waren die voor de maandelijkse intercompany reconciliatie.

Die situatie hebben Ann Goossens en Karen Mattheessens gestroomlijnd, respectievelijk in hun functie van Global F&A Shared Services Director en Global Business Process Manager RTR. In 2000 werd er dus beslist om wereldwijd één gezamenlijk SAP-platform te gebruiken om daarna makkelijker optimalisatie-acties te definiëren.  De SAP roll-outs begonnen voor de 20 Europese entiteiten in 2000, daarna volgden de andere continenten met als laatste Noord Amerika in 2012. Vandaag werkt 95% van de divisie op SAP. 

 

Lees dit artikel verder op Slideshare (in pdf formaat):

http://www.slideshare.net/MvanWunnik/fast-close-at-agfa-healthcare-fd-magazine

 

“Fast close dank zij aangepaste structuren" bij Agfa Healthcare
Dubbel interview Ann Goossens & Karen Mattheessens

n°100, December 2015, FD Magazine